ХРАНИ

БИО МАНОВ МЕД

11,89 лв.
  • Марка: BIO HONEY
  • Кат. номер:3000424

Количество: 350 г

 

Манов мед –  признат за един от най-уникалните и специални видове мед. Пчелите  създават този прекрасен мед не със сладкия нектар, събран от цветове, но с друга сладка субстанция – маната, която е сладкия сок произведен от дърветата, нападнати от листни въшки. Листните въшки се хранят с този сок заради аминокиселините, които съдържа, не толкова заради захарите. Така че, повечето от захарите се експлантират от въшките като мед – естествен отпадъчен продукт, който е привлекателен за пчелите. Тази смола е химически различна от нектара, затова пчелния мед също е химически различен от обикновения мед от цветове. Той е с по-високо минерално съдържание, с особени ползи и високо ценен от любителите на меда.

 

Характеристики на Био горския мед

Аромат: дървесен, леко смолист, с различни нотки, в зависимост от вида на дървото

Цвят: среден до тъмен кехлибар

Вкус: средно сладък вкус, със солени нотки и наличие на малцов вкус

Текстура: бавна кристализация

 

Съставки:

– Захар
Медът се състои от три вида захар: фруктоза (плодова захар), глюкоза (гроздова захар) и захароза (обикновена захар). Съотношението на един вид захар към друг зависи от източника на цвят и от ензимната инвертаза, която разгражда редовната захар в глюкозата и фруктозата. Този ензим присъства в пчелното тяло, но също се намира в цветята, от които пчелите събират нектара.

– Витамини
Витамините в меда са витамин С и някои витамини от комплекс В (рибофлавин, пантотенова киселина, пиридоксин, биотин,никотинова киселина).

– Минерали
Медът съдържа повечето от минералите: калий, хлор, сяра, магнезий, калций, желязо, манган, натрий, фосфор, силиций и мед. Всички тези вещества повишават стойността на меда при консумация. По-тъмните видове мед са по-богати на минерали, отколкото по-светлите.

– Протеини
Като неразделна част от растенията протеините идват в меда от нектара и цветния прашец. Те могат да бъдат под формата на прости съединения или под формата на много сложни структури.

– Киселини
Киселините също са компоненти на меда, те са съставка на меда, предимно от ябълка и лимонена киселина.

– Етерични масла
Характерният аромат на меда се дължи на етеричните масла, но те са нестабилни и бързо се изпаряват при нагряване на меда.

 

 

 

Енергийна стойност: 304 kcal, 1273 kJ

Протеини: 0,3г.

Мазнини: 0г.

Въглехидрати: 82,4г.

Произход: България