ХРАНИ

Често задавани въпроси (FAQ)

Как да поръчам?

Можете да направите Вашата поръчка по телефона, онлайн през сайта или чрез мобилното ни приложение. Препоръчваме Ви да се регистрирате за да отключите допълните опции - Личен закупчик, химическо чистене, нощна доставка и др.

Добавете избраните продукти в кошницата и следвайте стъпките докато завършите поръчката. Насладете се на свободното си време, а ние ще изпълним заявката ви в най-кратък срок.

До колко време ще пристигне поръчката ми и колко струва доставката ?

Цената на доставката за град София и околните райони е 5 лв.

Повече информация за обслужваните райони можете да намерите тук.

Какво е личен закупчик?

Личен закупчик е наш служител, който ще извърши ваша специална поръчка от определен търговски обект и ще Ви я достави в най-кратък срок на посочен адрес.

Това може да е стока, която не се предлага в нашият онлайн магазин, ваш любим продукт, цветя, подарък. Лекарство с рецепта или нещо друго, което е от особена важност за вас.

За целта трябва да посочите точният търговски обект, артикул, грамаж / разфасовка и количество.

За да ползвате услугата трябва да сте регистриран потребител с поне една успешна заявка.

По-високи ли са цените на онлайн магазина от тези в супермаркета?

Цените в онлайн магазина са идентични с тези в супермаркета. Основните стоки в потребителската кошница са поставени на ежедневен мониториг и се актуализират при промяна. Следете и за нашите промоции!

Как да използвам услугата химическо чистене и обработка с озон?

Услугата „Химическо чистене“ се изпълнява от нашите партньори Clean Zone. При заявка, наш служител ще Ви посети за да получи дрехите и да ги достави за почистване. Това става в сигурна опаковка запечатана от клиента с гаранционен стикер, саморазрушаващ се при разкъсване.

Това гарантира, че вашите дрехи ще бъдат доставени във вида, в който сте ги предали, до химическото чистене.

Веднъж пристигнали там, служител на Clean Zone ще се свърже с вас по телефона за уточняване на детайлите около вашата поръчка.

Същото важи и за услугата "Обработка и дезинфекция с ОЗОН".

Искам да поръчам замразен продукт. Как ще го транспортирате до мен?

Нашите доставчици са оборудвани с термочанти, които запазват температурата на вашите продукти. Така те ще пристигнат до вас в същия вид, в който бихте ги получили от магазина. 

Защо не мога да поръчам от Вас?

Запазваме си правото да спрем приемането на заявки, ако те надвишат физическата ни възможност за тяхното изпълнение.

В случай, че екипът ни е претоварен и приемането на поръчки е преустановено за момента, ще се свържем с Вас след изпълняване на належащите заявки.

Каква е гаранцията върху качеството и свежестта на продуктите?

Нашите продукти се пакетират след всяка индивидуална поръчка в дезинфекцирана среда. Доставчиците ни са снабдени с термочанти, които спомагат доставянето на продуктите в състоянието, в което са опаковани.

Каква е гаранцията за безопасно и добро обслужване?

Без съмнение нашият екип е съставен от мотивирани млади хора, готови да отговорят на вашите очаквания. В SDC ценим особено много вежливостта и правилното отношение, като в месеците на глобалната пандемия залагаме и на всички предпазни средства (маски, ръкавици, дезинфектант).

При нередности поощряваме обратната връзка с нашите клиенти, за да реагираме своевременно и да предоставим най-високо ниво на обслужване.

Възможно ли е да откажа поръчката си след като е изпратена?

Ако сте указали в заявката си ден, различен от този, в който поръчвате, можете да я откажете три часа преди изпълнението й в съответния ден. При бърза поръчка можете да я откажете до 15 минути след приключване на заявката, като се свържете с нас.

Мога ли да помоля за точен час за доставка?

Да, можете да изберете фиксиран час за доставка.

Какви са начините за заплащане на поръчката?

Начините, по които можете да заплатите поръчката си са: с наложен платеж (в брой); с карта чрез постерминал при получаване на поръчката; чрез услугата ePay; на касите на Easy Pay; по банков път или плащане с карта при получаване чрез myPOS.

Грамажите на поръчаните и доставените продукти се разминават, какво да направя?

Понякога производителите променят опаковките на своите продукти и е възможно да се случи информацията до нас да закъснее. В такъв случай се свържете с нас за да актуализираме цената на въпросния продукт.

Беше ми доставен продукт с изтекъл срок на годност или в лошо състояние. Какво да правя?

В такъв случай трябва да се свържете незабавно с нас, да изпратите снимка на проблеминя продукт, за да бъде заменен и върнат за рекламация.

А ако при доставката липсват продукти, които съм поръчал?

В подобна ситуация се свържете незабавно с нас. Ние ще доставим липсващото или ще бъдете компенсирани по друг начин.

Как се процедира в случай, че продукт от поръчката ми не е наличен?

Ако някой от продуктите не е наличен можете да изберете дали да го заменим със сходен като цена и качество, или да го премахнем от заявката. Можете да изберете опция при създаването на поръчката.

Има ли дни, в които не се приемат/доставят поръчки?

Изпълняваме Вашите поръчки всеки ден от седмицата, 24 часа от денонощието!

Какво е освежаване и дезинфекция с озон?

 

Това е иновативна система за напълно безопасно и екологично освежаване и дезинфекция на дрехи и предмети, използвайки екологичния, безвреден газ ОЗОН. Повече информция - тук. 

Ако имате проблем или въпрос свързан с предлаганите от нас продукти или услуги и не намирате
неговото решение сред изброените по-горе, ще се радваме да се свържете с нас